4 May 2019: Current Affairs In Hindi And English

4 May 2019: Current Affairs In Hindi And English





प्रश्न 1: हाल ही में विश्व प्रेस स्वतंत्रता दिवस कब मनाया गया है?

  1. 1 मई
  2. 2 मई
  3. 3 मई
  4. 4 मई

उत्तर:- 3 मई

प्रश्न 2: हाल ही में किसे फ्रांस के सर्वोच्च नागरिक सम्मान से सम्मानित किया गया है?

  1. पी आर श्रीजेश
  2. ए एस किरण कुमार
  3. आकाशदीप सिंह
  4. इनमें से कोई नहीं

उत्तर:- ए एस किरण कुमार

प्रश्न 3: हाल ही में ICC टेस्ट रैंकिंग में कौन शीर्ष पर रह है?

  1. इंग्लैंड
  2. न्यूजीलैंड
  3. भारत
  4. पाकिस्तान

उत्तर:- भारत

प्रश्न 4: हाल ही में विश्व में पहली बार जलवायु परिवर्तन आपातकाल की घोषणा कहां की गई है?

  1. अमेरिका
  2. रूस
  3. चीन
  4. ब्रिटेन

उत्तर:- ब्रिटेन

प्रश्न 5: हाल ही में कौन सा शहर एशियाई युवा महिला हैंडबॉल चैंपियनशिप की मेजबानी करेगा?

  1. दिल्ली
  2. जयपुर
  3. मुंबई
  4. इनमें से कोई नहीं

उत्तर:- जयपुर




प्रश्न 6: हाल ही में किस राज्य की महिला पुलिस ने रानी अब्बक्का फोर्स का गठन किया है?

  1. कर्नाटक
  2. पश्चिम बंगाल
  3. तमिलनाडु
  4. राजस्थान

उत्तर:- कर्नाटक

प्रश्न 7: हाल ही में कश्मीर घाटी में भारत फाइबर बोर्डबैंड सेवा की शुरुआत किसने की है?

  1. एयरटेल
  2. जिओ
  3. BSNL
  4. वोडाफोन

उत्तर:- BSNL

प्रश्न 8: हाल ही में एशिया सहयोग वार्ता की 16 वीं मंत्रिस्तरीय बैठक कहाँ आयोजित की गई है?

  1. बीजिंग
  2. नई दिल्ली
  3. दोहा
  4. जयपुर

उत्तर:- दोहा




प्रश्न 9: हाल ही में दुनिया का दूसरा सबसे बड़ा स्मार्ट फोन निर्माता कौन बना है?

  1. सैमसंग
  2. हुआवेई
  3. एप्पल
  4. इनमें से कोई नहीं

उत्तर:- हुआवेई

प्रश्न 10: हाल ही में बजरंग पूनियां ने अली अलियेव कुश्ती टूर्नामेंट में कौनसा पदक जीता है?

  1. स्वर्ण
  2. रजत
  3. कांस्य
  4. इनमें से कोई नहीं

उत्तर:- स्वर्ण

प्रश्न 11: 2018 में भारतीय निवेशकों के लिए कौनसा शहर सर्वश्रेष्ठ रहा है?

  1. लन्दन
  2. दुबई
  3. सिंगापुर
  4. इनमें से कोई नहीं

उत्तर:- लन्दन

प्रश्न 12: हाल ही में पीटर मेह्यू का निधन हुआ है वे कौन थे?

  1. पत्रकार
  2. अभिनेता
  3. लेखक
  4. गायक

उत्तर:- अभिनेता

4 May 2019: Current Affairs In English

Question 1: Has the World Press Freedom Day been celebrated recently?

  1. may 1st
  2. May 2
  3. May 3
  4. May 4

Answer: – May 3




Question 2: Who has recently been honored with the highest civilian honor of France?

  1. PR Sreejesh
  2. AS Kiran Kumar
  3. Akashdeep Singh
  4. None of these

Answer: – AS Kiran Kumar

Question 3: Who is currently living in the ICC Test top rankings?

  1. England
  2. New zealand
  3. India
  4. Pakistan

Answer:- India




 

Question 4: Where has the announcement of climate change emergency for the first time in the world?

  1. America
  2. Russia
  3. China
  4. Britain

Answer: – Britain

Question 5: Which city will host the Asian youth women handball championship recently?

  1. Delhi
  2. Jaipur
  3. Mumbai
  4. None of these

Answer: – Jaipur

Question 6: Which state police woman has recently formed the Queen Abbeka Force?

  1. Karnataka
  2. West Bengal
  3. Tamil Nadu
  4. Rajasthan

Answer: – Karnataka




Question 7: Who has recently started the India Fiber Board Service in the Kashmir Valley?

  1. Airtel
  2. Jio
  3. BSNL
  4. Vodafone

Answer: – BSNL

Question 8: Where is the 16th ministerial meeting of Asia Cooperation Dialogue organized recently?

  1. Beijing
  2. new Delhi
  3. Doha
  4. Jaipur

Answer: – Doha

Question 9: Who has created the world’s second largest smart phone maker recently?

  1. Samsung
  2. Huawei
  3. Apple
  4. None of these

Answer: – Huawei

Question 10: What recent Bajrang Punia won the Ali Alive Wrestling Tournament?

  1. Gold
  2. Silver
  3. bronze
  4. None of these

Answer: – Gold




Question 11: Which is the best city for Indian investors in 2018?

  1. London
  2. Dubai
  3. Singapore
  4. None of these

Answer: – London

Question 12: Peter Mehu has died recently, who was he?

  1. Journalist
  2. Actor
  3. Author
  4. Singer

Answer: – Actor




Also read:- Most important General Science Questions part 1

Most important General Science Questions part 

हमें आशा है कि यह महत्वपूर्ण करंट अफेयर्स के प्रश्न आपके लिए उपयोगी साबित होंगे।

1 Comment

Add a Comment
  1. Very nice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *